Вчені в Антарктиці знайшли під льодовиком невідомі морські організми

Британські вчені під час дослідження Антарктики знайшли під 900-метровим шельфовим льодовиком морські організми, які, як вважалося, не могли там жити.

Про це пише Громадське з посиланням на результати досліджень вчених.

Як зазначається, ці результати тепер змушують переосмислити межі життя за Землі.

Так, морські організми були виявлені випадково на валуні, коли там пробили майже кілометрову свердловину у шельфовому льодовику Фільхнера-Ронне на південному сході моря Уедделла. Так вчені хотіли отримати зразок осаду з дна.

Валун, на який натрапили вчені, значно зменшив їхні шанси взяти зразки, але водночас камери натрапила на дещо цікавіше. Вона зафільмувала організми, що кріпились до скелі глибоко під льодом.

«Ми б навіть через мільйон років не подумали про пошуки такої форми життя, тому що не могли подумати, що воно там може бути», — каже доктор Х'ю Гріффітс, морський біогеограф з Британської антарктичної служби.

На фотографіях і відеозаписах валуна видно, що на ньому мешкають як мінімум два типи губок. У однієї з них довге стебло, що переходить в голову. Але, схоже, на скелі ростуть і інші організми, які можуть бути трубчастими хробаками або стеблами черепашок.

«Було справжнім шоком знайти їх там, дійсно хорошим шоком, але ми не можемо проводити тести ДНК, ми не можемо визначити, що вони їли або скільки їм років. Ми навіть не знаємо, чи є вони новим видом, але вони безумовно живуть в місці, де ми цього не очікували», — каже Гріффітс.

Вчені пояснюють, що шельфові льодовики утворюються, коли замерзла вода з внутрішніх частин континенту тече до узбережжя і потрапляє в навколишнє море. Коли лід пересувається по суші, він може збирати валуни, перш ніж впасти на морське дно.

Хоч і дослідження морської флори і фауни Антарктики раніше виявляли деякі дрібні рухливі організми, такі як риби, черви, медузи і криль, глибоко під шельфовими льодовиками, прикріплених губок, які фільтрують воду, не знаходили. Це наводило вчених на думку, що повна темрява, нестача їжі й температура -2 градуси Цельсія є для них ворожим середовищем. Але виявилося, що це не так.

Х'ю Гріффітс наголошує, що це місце під льодовиком є найглибшим, де коли-небудь знаходили ці організми. Вони живуть на камені і харчуються тільки тоді, коли повз них щось пропливає.