Покров Пресвятої Богородиці: історія, традиції, прикмети

У середу, 14 жовтня, православні та греко-католики відзначають одне з найбільш шанованих в народі свят - Покров Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії.

Цього дня з нетерпінням чекають люди, які ще не знайшли свою другу половинку. Причому про вдалий шлюб просять не тільки дівчата, а й холостяки.

В українських храмах, де є образ Покрови Пресвятої Богородиці, в цей день не проштовхнутися. Віруючі шикуються в довгі черги, щоб подарувати Діві Марії рушничок, пов'язавши його біля ікони, і помолитися про те, щоб Бог благословив на створення міцної сім'ї, в якій панували б любов і злагода. Не дарма в народі кажуть: «Свята Покрова в церкві стояла та хороших людей парувала».

Історія свята

Свято Покрова Пресвятої Богородиці відзначається з 1164 року. А встановив його князь Андрій Боголюбський в пам'ять про диво, яке, згідно з церковним переказом, відбулося у 910 році в обложеному сарацинами Константинополі. Віруючі зібралися у Влахернському храмі, де зберігалася риза Богородиці, і молили Господа захистити місто від ворогів. Перебував в церкві юродивий на ім'я Андрій і його учень, знатний візантійський юнак Єпіфаній, побачили як йшла по повітрю Богородиця в оточенні святих, які співали духовні піснеспіви. Діва Марія почала молитися за всіх християн, а потім, знявши з голови сяюче покривало - омофор, простягнула його над усіма, хто стояв у храмі, як би захищаючи їх від усіх бід. Потім Богородиця зникла. Незабаром після цієї події вороги відступили від Константинополя.

В Україні на Покров завжди відзначався також День козацтва. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю покровителькою і часто зверталися до неї в молитвах, просячи захистити від ворожих куль та шабель і дати мудру пораду. Наприклад, при виборі кошового отамана.

До речі, вибирали отаманів саме на Покров. Пізніше в цей день стали відзначати також річницю створення Української повстанської армії (УПА). А з 2014 року 14 жовтня стало Днем захисника України.

Традиції свята

В Україні на Покров жінки вставали до сходу сонця, щоб «загнати в будинок тепло» - перший раз розтопити піч. Такої традиції дотримувалися тому, що, згідно з повір'ям, тоді «тепло буде тримати у хаті всю зиму».

Рано вранці в свято дівчата наввипередки бігли на службу в храм, щоб скоріше поставити свічку перед образом Пресвятої Богородиці, пов'язати рушничок і попросити про щасливе заміжжя. Крім слів церковної молитви, були і народні примовки. Наприклад: «Матінко Господня, на тобі від мене, дай мені від себе. Як я тебе покриваю, так i ти мене покрий» або «Свята Мати, Покровонько, покрий мою головоньку хоч ганчіркою, аби не зосталася дівкою». Згідно з повір'ям, та, яка раніше свічку поставить, швидше і чоловіка знайде.

З Покрова у наших предків починався період молодіжних «вечорниць» і весіль, які треба було зіграти до початку Різдвяного посту, 28 листопада.

Що можна робити в святковий день

Віруючі люди обов'язково відвідують в цей день храм, щоб помолитися на літургії за своїх близьких. Дівчата і хлопці просять Богородицю про щасливе сімейне життя. Жінки заміжні також вважають пресвяту Діву своєю заступницею, що допомагає будувати відносини з чоловіком і захищає сім'ю від всіляких напастей.

Існує старовинний обряд благословення матір'ю дітей на весь рік. Діти стають на коліна, а мама прикладає до голови кожної дитини ікону Богородиці говорить: «Як покровом на Покрову накривала Матiр Божа землю вiд усяких бiд, так i я приступаю до своєї дитини. Як Матiр Божа, Цариця Господня, покровом землю усю накриває, так i я плiд лона свого накриваю вiд всякої напастi. В iм’я Отця, i Сина, i Святого Духа. Амiнь».

Ще одна давня українська традиція - на Покров повісити над вхідними дверима рушник, який прикрашав ікону Богородиці. Вважається, що тоді все в будинку будуть здорові.

Покров - кращий день для того, щоб переселитися в новий будинок і влаштувати новосілля. Наші пращури казали, що в такому випадку «завжди пiд покровом Богородиці будеш».

У святковий день вітаються добрі справи, благодійність. Люди забезпечені можуть допомогти самотнім сусідам, людям похилого віку, дітям - грошима, продуктами, одягом. Адже, згідно з повір'ям, у того, хто на Покров одягне сироту, діти і внуки в "сорочці" (щасливими) народяться.

А ще свято 14 жовтня - найкращий день для сватання або весілля. Причому «давати гарбуза» сватам на Покров не дозволяється. Якщо наречений не до душі, можна просто потягнути з відповіддю. До речі, якщо наречений з нареченою побралися на Покров, можна зіграти весілля протягом трьох тижнів після свята.

Чого не можна робити в свято

Оскільки в цьому році Покров припав на середу, пісний день, віруючим не слід подавати до святкового столу м'ясних і молочних страв. Благословляються риба, овочеві страви, приготовані на рослинній олії, вино.

В цей день, як і в інші релігійні свята, не можна працювати: прибирати, прати, прасувати, шити, в'язати, займатися будівництвом, ремонтом, виконувати земельні та садові роботи.

Борони Боже, сваритися в свято з близькими.

Є повір'я, що на Покров небажано брати в борг гроші.

Прикмети дня

Існує легенда про те, що наші предки, не встигнувши до холодів зібрати урожай в садах, стали благати Бога повернути теплу погоду хоча б на деякий час. І Всевишній почув їхнє прохання. З тих пір після Покрови часто приходить бабине літо.

Вважається, що Богородиця на Покров покриває землю листям або першим снігом, щоб грунт набирала сили до весни. Тому після свята сіяти не можна. За старих часів говорили: «Хто сіє по Покрові, тому нічого дати корові».

А ще помічено: якщо 14 жовтня вітер віє з півночі або сходу, зима буде холодною і сніжною, з півдня - теплою, а західний вітер віщує рясні снігопади і помірне тепло в зимові місяці.

Якщо до свята сніг не випав, не буде його і в листопаді.

Сильний вітер на Покров пророкує вітряну весну.

Якщо журавлі полетіли до Покрови, зима настане рано, а якщо вишня не скинула до цього часу листя, можна чекати теплої зими.

Джерело: "Факти"