Україна перемогла на «Євробаченні-2022»

Український гурт Kalush Orchestra переміг у фіналі «Євробачення-2022».

Він виступав під номером 12 з піснею Stefania.

Після виступу гурт зі сцени звернувся до світу із закликом врятувати українських захисників Маріуполя із металкобмінату «Азовсталь».

Також Україну підтримали й деякі інші учасники конкурсі. Зокрема, ісландський гурт Systur завершив виступ фразою «Peace for Ukraine» («Мир для України»), а представник Німеччини оформив свою гітару у кольорі українського прапора та написав на ній «Peace».

Як відомо, правила «Євробачення» забороняють будь-які політичні заклики і передбачають за це суворі санкції, але організатори конкурсу заявили, що не стануть дискваліфіковувати український гурт Kalush Orchestra та інших учасників, які підтримали Україну.

«Ми розуміємо глибокі почуття навколо України в цей час і вважаємо, що заяви Kalush Orchestra та інших виконавців, які висловлюють підтримку українському народу, мають гуманітарний, а не політичний характер», — йдеться у заяві організаторів пісенного конкурсу.

За результатами голосування Kalush Orchestra отримав загалом 631 бал. Друге місце посіла Велика Британія з 466 балами, третє — Іспанія (459 балів).

Зазначимо, що це вже третя перемога України у конкурсі «Євробачення» за весь час його існування. Так, у 2004 році перемогу здобула співачка Руслана, а у 2016-му - Джамала.