Російських веслувальників спіймали на допінгу: на Олімпіаді їх замінить екіпаж з Литви

Російські веслувальники не виступлять в четвірці парній на Олімпіаді-2020 в Токіо (Японія).

Про це повідомляє Міжнародна федерація веслувального спорту (FISA).

«Тренерська рада ФВР (Федерація веслування Росії) проаналізувала результати тренувань двох потенційних запасних членів екіпажу екіпажу M4x і прийшла до висновку, що їх рівень майстерності не відповідає олімпійським стандартам. З огляду на ці та інші важливі чинники, як правильно провести заключний етап підготовки спортсменів даного екіпажу до Олімпійських ігор, високе психоемоційне напруження і тиск і, як наслідок, неможливість показати гідний результат на майбутніх змаганнях, керівництво Федерації вирішило зняти екіпаж зі змагань», - йдеться в релізі FISA.

Як зазначає Eurosport, у російських веслувальників Микити Моргачова і Павла Соріна допінг-проба «Б» виявилася позитивною. У них підтвердили наявність мельдонію.

Тепер місце команди Росії займе екіпаж, який посів наступну найвищу позицію в кваліфікації на Олімпіаду - збірна Литви. Її вже про це проінформували.

Мельдоній, або мілдронат, широко поширений тільки в Росії й кількох сусідніх країнах, де його вживають далеко не тільки спортсмени, пише BBC. У 2016 році Всесвітнє антидопінгове агентство (ВАДА) внесло його до списку заборонених речовин.

В інструкції до препарату вказано, що мельдоній рекомендують вживати, в першу чергу, для комплексної терапії ішемічної хвороби серця.Також серед показань: хронічна серцева недостатність, синдром абстиненції при хронічному алкоголізмі та в останню чергу - знижена працездатність і фізичне перенапруження, зокрема у спортсменів.