Українським пенсіонерам-переселенцям для відновлення пенсій потрібно пройти ідентифікацію

У березні 2024 року завершився термін виплат пенсій для українських переселенців без проходження ідентифікацій. Частині пенсіонерів, яка не вийшла на зв’язок з Пенсійним фондом упродовж 9 місяців, тимчасово продовжили нараховувати виплати, але вони не перераховуються на банківські картки. Щоб отримати ці виплати, потрібно пройти ідентифікацію.

Про це розповіли у Міністерстві соціальної політики України.

У відомстві розповіли, що підтвердити свою особу можна в один зі зручних способів — офлайн або онлайн:

  • прийти особисто до відділення «Ощадбанку» чи в орган Пенсійного фонду України (ПФУ);
  • віддалено авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису «Дія.Підпис» на вебпорталі електронних послуг ПФУ. Це зручно для тих, хто не має фізичної можливості відвідати установи банків чи Пенсійного фонду, перебуває на тимчасово окупованій території, або віддає перевагу онлайн-інструментам;
  • за допомогою відеоконференцзв’язку. Подати заявку можна на вебпорталі електронних послуг ПФУ або через Контакт-центр Пенсійного фонду України за номерами: 0800 503 753, (044) 281 08 70, (044) 281 08 71.

Якщо пенсіонер-переселенець перебуває за кордоном, то йому варто звернутися в дипломатичну установу України, щоб засвідчити, що він живий, а потім передати документи поштою або через вебпортал ПФУ.

У Мінсоцполітики наголосили, що всі пенсіонери в Україні регулярно проходять фізичну ідентифікацію, але зазвичай не звертають увагу на це, адже вона відбувається в момент відвідування відділень Пенсійного фонду чи банку, в якому відкрито пенсійний рахунок.

Це необхідно для того, щоб перевірити, чи справді кошти від держави отримує саме та людина, якій вони призначені, пояснили у відомстві.

Наразі Мінсоцполітики й ПФУ напрацьовують механізм переходу на загальні умови отримання пенсії для ВПО,  які були взяті на облік до 24 лютого 2022 року. Зокрема, розглядають механізм отримання пенсії незалежно від наявності відомостей у Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та через усі уповноважені банки.

Якщо пенсіонер-переселенець пройшов ідентифікацію, а пенсію не виплатили, тоді необхідно звернутися до органів ПФУ і повідомити дату та спосіб проходження ідентифікації. Пенсійний фонд України повинен допомогти у з’ясуванні обставин.

У Мінсоцполітики підкреслили, що пенсія виплачуватиметься з урахуванням коштів за всі місяці, за які людина не отримувала її через непроходження ідентифікації.