Україна посідає п'яте місце серед найбільш нещасливих країн світу

Україна посіла п'яте місце серед країн з найменшим «індексом щастя». У 2020 році він склав 14%, а це майже у 2,5 рази нижчий показник, ніж був у 2019 році.

Про це свідчать результати опитування Gallup International. Дослідження в Україні провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) спільно з Фондом «Демократичні ініціативи», передає пресслужба КМІС.

За результатами опитування 49% українців заявили, що вважають себе щасливими, 14% вважають себе ані, щасливими, ані нещасливими та ще 35% відповіли, що є нещасливими. Всього в опитуванні в Україні взяли участь 1004 респонденти.

Водночас 37% українців вважають, що 2021 рік буде кращим, ніж попередній та 51% вважають, що наступний рік буде роком економічних труднощів.

Загальний «індекс щастя» українців у 2020 році склав 14%. У 2019-му цей показник був майже вдвічі вищим та склав 33%, а у 2018 був на рівні всього 8%. Загалом цей індекс в Україні дещо нижчий, ніж у світі в цілому (нижчий від так званого «світового індексу щастя»).

Окрім України до держав з найменшими показниками «індексу щастя» потрапили Північна Македонія (-3%), Гана (0%), Гонконг (7%) та Вірменія (12%).

Водночас «найщасливішими країнами» світу у 2020 році стали Киргизстан (85%), Казахстан (78%), Еквадор (77%), Колумбія (77%) та Азербайджан (76%).

Варто зазначити, що цей показник може коливатися від 100% (коли всі у країні вважають себе щасливими) до -100% (коли всі респонденти відповідають, що почуваються нещасливими).

Показники «індексу щастя» країн за результатами опитування у 2020 році

Автори дослідження зазначають, що цьогорічне опитування вкотре показало, що ні ступінь економічного розвитку, ні регіон не впливають безпосередньо на сприйняття свого життя людьми щасливим чи нещасливим.

«Судячи з даних, можна стверджувати, що ні матеріальне становище, ні війна не впливають на відчуття щастя в тому чи іншому регіоні. Хоча, безумовно, такі впливи присутні, вони часто не стають визначальними. Все ж таки почуття щастя - це внутрішнє відчуття кожної людини або бажання відчувати себе щасливою або ні», ㅡ заявили у КМІС.

Всього під час дослідження у світі було опитано 38 709 людей. У кожній країні протягом жовтня-грудня 2020 року було проведено інтерв’ю з представницькою вибіркою з приблизно 1000 чоловіків та жінок, або особистим шляхом, або за телефоном, або через Інтернет.

В Україні опитування провели на початку грудня 2020 року методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. В опитуванні взяли участь 1004 респонденти.

Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України, до неї не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує 3,5%.