Українські полярники в прямому етері провели екскурсію по антарктичній станції "Академік Вернадський"

Українські полярники провели віртуальну екскурсію антарктичною станцією "Академік Вернадський".

Пряме включення зі станції транслював Національний антарктичний науковий центр, передає Укрінформ.

Полярники в режимі онлайн продемонстрували, в яких умовах вони проживають на станції, свої робочі кабінети та лабораторії, комп'ютерну та іншу техніку для наукових досліджень, cпорядження, помешкання для відпочинку, які види з вікон станції та поблизу неї, розповіли, чим харчуються і як відпочивають, відзначають свята.

Зокрема, на відео видно, що на стіні станції висять великий портрет Тараса Шевченка та інші картини, фотознімки Антарктиди, автографи відомих людей, котрі в різні часи побували на станції.

Так, свого часу станцію відвідували американський мільярдер Білл Гейтс і британська принцеса Анна.

На станції також є кімнати для гри в більярд, збереження спортивного та технічного спорядження, де кілька десятків пар лиж, багато вогнегасників тощо.

На станції також є резервуари для питної води, пального.

Озонометристка станції Анна Соіна розповіла, що наразі на станції "Академік Вернадський" перебуває 33 полярників, із них - 5 жінок, а перед цим рік жили вдесятьох.

Полярники проводять багато різних наукових досліджень, зокрема, у біологічній лабораторії вивчають наземні та морські рослинні та тваринні організми Антарктики, а також склад води, планктон, паразитів, бактерії тощо. Результати досліджень учені відправляють у наукові лабораторії України.

Зараз на материку - осінь.

Сонце в Антарктиді встає о 8:40-8:50 ранку.

Як раніше повідомлялося, 25 березня на станцію "Академік Вернадський" вирушила 26-та річна українська антарктична експедиція (УАЕ) – її учасники проведуть на крижаному континенті близько 13 місяців. Команда є наймолодшою серед усіх попередніх експедицій.

Загалом у 26-й експедиції буде 12 учасників: 7 науковців, лікар, кухар, дизеліст, системний механік та сисадмін. З них 11 чоловіків та 1 жінка.