Вперше за 60 років відреставрують Стоунхендж

Доісторичну кам'яну споруду Стоунхендж відреставрують уперше за понад 60 років. У його каменях з’явилися тріщини й діри. 

Про це повідомляє BBC.

Руйнування каменів-перемичок, швів та бетонного розчину, які врівноважують споруду, показало лазерне сканування. Очікується, що на виконання робіт у фахівців-реставраторів піде два тижні.

Риштування будуть встановлені так, щоб робітники могли дістатися до вершини каменів і замінити бетонний розчин вапняним.

Останній раз реставраційні роботи в Стоунхенджі проводили в кінці 1950-х років минулого століття.

Старша кураторка Хізер Себайр зазначає: «Стоунхендж унікальний серед кам'яних кіл завдяки своїм перемичкам та спеціальним з'єднанням, які використовуються для фіксації перемичок на місці».

Вона розповідає, що чотири з половиною тисячі років упливу вітру й дощу призвели до утворення тріщин та отворів на поверхні каменів. Кураторка називає реставрацію життєво важливою для захисту пам’ятки ЮНЕСКО.

На знак початку робіт фонд «Англійська спадщина» запросив чоловіка, який у 1958 році поклав на пам'ять монету під один зі стовпів. Тепер він зробив це знову. Королівський монетний двір для цього викарбував спеціальну пам’ятну срібну монету номіналом 2 фунти стерлінгів.

Як відомо, Стоунхендж - одна з найдавніших пам'яток світової цивілізації. Збудований у проміжку 3500-1100 років до нашої ери. Стоунхендж складається з кільцевих і підковоподібних споруд, побудованих з великих брил (менгірів).

Знаходиться кам'яна споруда неподалік від міста Солсбері у графстві Вілтшир (Велика Британія). Вона внесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За даними радіовуглецевого аналізу, Стоунхендж побудували приблизно в той самий час, що й піраміду Хеопса в Єгипті. Проте на відміну від єгипетських пірамід, про призначення Стоунхенджу й про цивілізацію, яка його створила, нічого не відомо. Частина дослідників вважає Стоунхендж храмом Сонця.