В Україні затримали вугільного бізнесмена Кропачова

Українські правоохоронці 17 травня затримали бізнесмена Віталія Кропачова, який володіє активами у вугільному, газовому, енергетичному та медійному бізнесі.

Про це повідомили у Державному бюро розслідувань, передає Громадське.

«Це правда. Тривають активні оперативні дії», — сказали в ДБР.

«Економічна правда» пише, що Кропачова підозрюють в махінаціях у вугільній сфері: через своє підприємство та службовців Міністерства енергетики й Державної податкової служби він завдав державі шкоди на понад 2 млрд гривень, вважає слідство.

Відомо, що Кропачов - уродженець міста Торез Донецької області Віталій Кропачов є власником «Укрдонінвесту» (вугільний бізнес та видобуток газу). У 2014 році він викупив кілька збагачувальних фабрик на підконтрольній частині Донеччини та Луганщини, а у 2017-му — шахту «Краснолиманська».

Бізнесмен також має активи в машинобудівній, будівельній та транспортній галузях. А ще володіє медіаактивами: у 2019 році купив телеканали «Інфо 24», «ТВі» та «Погода», а в грудні 2021-го — компанію-оператора цифрового мультиплекса «Ера Продакшн».

Улітку 2022 року Кропачов купив компанію «Корона Санрайс», яка володіла цифровою ліцензією на трансляцію «4 каналу», а у 2023-му запустив телеканал Ukraine World News на основі заборонених телеканалів «112 Україна» та NewsOne.

Раніше правоохоронці розслідували причетність Кропачова до схеми, у межах якої впродовж 2016-2018 років група людей фактично встановила контроль за державними закупівлями «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1». Ці підприємства закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, незаконно переплативши понад 51 млн гривень, стверджувало слідство.