Єгипет показав 59 саркофагів віком понад 2500 років

У Єгипті відкрилася виставка 59 саркофагів, створених за часів XXVI династії Єгипту (близько 2500 років тому). Знахідка в селі Саккара неподалік від єгипетської столиці Каїра є однією з найбільших за останні роки в країні. Про це повідомляє пресслужба міністерства у справах туризму й античності Єгипту, передає Громадське.

Дерев’яні саркофаги, представлені на виставці в місті Ґіза, збереглися настільки добре, що на них видно кольори, в які їх розмальовували. За словами єгипетських археологів, на місці розкопок у Саккарі їм вдалося знайти ще кілька саркофагів, тож роботи там триватимуть.

Окрім саркофагів, на виставці також представлені 28 статуеток єгипетського бога Сокара, одного з найстаріших богів померлих у Єгипті, який відігравав значну роль у житті тогочасних єгиптян. Усі ці знахідки лежали в трьох шахтах глибиною 10-15 метрів у гробниці.

Після того, як археологічні роботи в Саккарі завершаться, всі знахідки перенесуть у Великий Єгипетський музей у Каїрі. Його мають відкрити у 2021 році.

Розкопки в Саккарі розпочалися в серпні цього року. У вересні там знайшли 27 саркофагів — це найбільше з 2019 року відкриття гробниці з такою великою кількістю саркофагів. Йдеться про некрополь Ель-Ассасіф, де виявили 30 саркофагів із муміями — тоді влада Єгипту називала його найбільшим археологічним відкриттям у країні за останні 50 років.

Для Єгипту такі археологічні знахідки — спосіб просування свого туристичного бренду, особливо в часи коронавірусної кризи, коли між країнами обмежилося сполучення.

За останні місяці єгипетська влада не вперше повідомляє про відкриття. Приміром, у квітні 2020 року в тій же Саккарі археологам вдалося знайти п’ять саркофагів із пісковику й чотири — з дерева, всередині яких були мумії.

Крім того, в гробниці виявили невеликий дерев’яний обеліск (висотою 40 сантиметрів) із зображеннями єгипетських богинь Ісіди (богиня родючості й материнства) та Нефтиди (богині народження та смерті).