МОЗ змінить протокол лікування COVID-19

Міністерство охорони здоров’я України оголосило про зміну протоколу лікування коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні. Серед іншого, із нього виключили ретровірусні препарати — лопінавір/ретонавір, а також гідроксихлорохін — для окремих категорій пацієнтів. Про це на брифінгу у вівторок, 14 липня, повідомила перша заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як, передає пресслужба МОЗ.

За її словами, до стандарту надання медичної допомоги при COVID-19 додадуть дексаметазон. У ньому також розширять можливість застосування ремдесивіру. Водночас із переліку препаратів виключать ретровірусні — лопінавір/ретонавір.

«І те, що всіх цікавило — виключено гідроксихлорохін з протоколу надання допомоги для пацієнтів із тяжким перебігом COVID-19 та для дітей. Проте ми залишаємо можливість його застосування для пацієнтів середнього ступеню тяжкості та груп ризику», — зазначила Садов’як.

Перша заступниця очільника МОЗ додала, що найближчим часом зміни до протоколу будуть затверджені наказом відомства.

Нагадаємо, МОЗ затвердило протокол лікування COVID-19 2 квітня — через місяць після виявлення в Україні першого випадку коронавірусу. Протокол визначає, якими препаратами й лікарськими засобами лікувати людей із коронавірусною хворобою. У світі наразі немає дієвих ліків чи вакцини від коронавірусу.

Протокол неодноразово оновлювали. Так, уже 10 квітня до нього додали фаріпіравір, а 25 червня туди включили дексаметазон (дієвість цього препарату в лікуванні окремих випадків COVID-19 довели вчені з Оксфордського університету).