«Ремдесивір» не допомагає пацієнтам швидше одужати від COVID-19 - ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я при дослідженні препарату «Ремдесивір» виявила, що препарат майже не впливає на ризик померти через ускладнення при коронавірусній хворобі та не допомагає швидше одужати від COVID-19.

Результати дослідження ВООЗ опублікували на MedRxiv.

Зазначається, що «Ремдесивір» був єдиний препарат, який мав дозвіл на спеціальне використання для лікування COVID-19 від Управління з продовольства і медикаментів США. Його також дозволили використовувати у ЄС.

Дослідження ВООЗ стосувалося понад 11 тисяч пацієнтів із COVID-19 у 30 країнах світу. Крім «Ремдесивіру», випробовували ефективність таких препаратів як Гідроксихлорохін, Лопінавір/Ритонавір та Інтерферон.

Жоден із цих препаратів не допомагав пацієнтам швидше одужати й не збільшував шанси вижити після ускладнень захворювання.

ВООЗ продовжить досліджувати інші ймовірні препарати для лікування коронавірусного захворювання.

Відомо, що препарат «Ремдесивір» розробила американська компанія Gilead ще під час спалаху вірусу Ебола. В окремих випадках лікарі повідомляли про покращення здоров’я пацієнтів із COVID-19 після прийняття препарату. Водночас підтвердженої ефективності препарат не мав.

Як пише CNN, перед дослідженням ВООЗ у США заявляли, що «Ремдесивір» приблизно на третину зменшує час лікування у пацієнтів із важким перебігом хвороби, але мало допомагає тим, хто має легкі симптоми.