В Україні від коронавірусу з початку жовтня померли 343 людини

На території України циркулюють усі субваріанти коронавірусу «Омікрон». З початку жовтня від коронавірусної хвороби померли 343 людей, з них двоє — це діти.

Про це розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час брифінгу у Медіацентрі Україна.

За його словами, якщо раніше йшлося про близько 13 різних підтипів «Омікрону», то зараз їх уже нараховується 17.

Найбільш вразливими до важкого перебігу та летальних випадків внаслідок захворювання на ковід є, зокрема, люди з групи ризику.

Загалом із початку жовтня в Україні від коронавірусної інфекції загинули 343 людини, зокрема двоє дітей.

Тому Кузін порадив не чекати підйому захворюваності та поновити свій вакцинальний курс і завершити або зробити, якщо його іще не було.

«Вакцина захищає від важкого перебігу коронавірусної інфекції від ризику померти внаслідок саме коронавірусної інфекції», — наголосив головний санлікар.

У МОЗ розповіли, що зараз в Україні використовується вакцина Pfizer, крім того, є певна кількість вакцини Johnson. Усі ці вакцини є ефективними проти будь-якого штаму коронавірусу, запевнив Кузін.

«На позаминулому тижні [20-26 листопада] в Україну була доставлена чергова партія саме омікронспецифічної вакцини, це вакцина Pfizer. Цього та наступного тижня її розвозять по областях України», — додав він.

За словами Кузіна, сьогодні щонайменше 12 млн українців не зробили друге бустерне щеплення, тобто по суті не мають повноцінного імунітету.

Водночас лікар-вірусолог, доктор медичних наук Алла Мироненко розповіла, що штам «Омікрон» фактично витіснив усі інші, зокрема «Дельту» та «Альфа».

«На щастя, «Омікрон» змінився настільки, в нього накопичилося дуже багато мутацій у спайковому білку, що він не викликає тяжкої кисневої залежності, як це було при попередніх варіантах», — зазначила науковиця.

Вона додала, що зараз «Омікрон» зазвичай перебігає, як звичайна респіраторна хвороба. Однак він небезпечний для людей у віці 60-65+ років і для тих, хто має хронічні патології.