Україна однією з перших отримає ліки проти COVID-19 від Pfizer та Merck

Україна має бронь у виробників Pfizer та Merck на їхні нові ліки проти COVID-19 та отримає препарати однією з перших, коли почнеться їх продаж.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає Укрінформ.

Глава МОЗ розповів, що 24 листопада уряд ухвалив постанову, який передбачає закупівлю двох препаратів від компаній Pfizer та Merck. 

«І в нас на завершальній стадії це підписання. Бронь для України є. Як тільки компанії будуть відвантажувати на продаж ці препарати, в Україну вони прийдуть одну з перших», — запевнив Ляшко.

Як йдеться у пояснювальній записці постанови, уряд домовився про бронювання 300 тисяч курсів препарату Pfizer і стільки ж ліків Merck. 

Раніше повідомлялося, що ліки проти COVID-19 від американської компанії Merck Sharp & Dohme стали першими у світі, які дозволили використовувати для лікування хворих. Відповідний документ надала Велика Британія.

Препарат під назвою Lagevrio (Молнупіравір) дозволили застосовувати людям, які мають легку та помірну форму COVID-19 і принаймні один фактор ризику розвитку тяжкого захворювання (ожиріння, старший вік, цукровий діабет або захворювання серця).

Згодом ліки схвалив і регулятор Європейського Союзу. Показники ефективності цих таблеток проти госпіталізації та смерті під час інших випробувань становили 50%.

Натомість таблетки Paxlovid від компанії Pfizer ще не отримали такого схвалення. Проте вони продемонстрували вищу ефективність проти госпіталізації та смерті під час минулих випробувань - 89%.