Україна отримає від Sinovac Biotech 1,9 мільйона доз вакцини проти COVID-19

Міністерство охорони здоров’я уклало контракт про постачання на територію України в максимально короткі терміни вакцини проти COVID-19 виробництва китайської компанії Sinovac Biotech в обсязі 1,9 млн доз.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Як зазначається, переговори МОЗ України вело з вересня 2020 року.

Договір щодо постачання на територію нашої держави підписано з українським фармацевтичним підприємством АТ «Лекхім», яке, за офіційним підтвердженням компанії Sinovac Biotech, є єдиним уповноваженим представником виробника вакцини в Україні.

Йдеться про закупівлю 1 913 316 доз за ціною 504 грн за дозу. За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 тисяч доз буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї.

«Україна використовуватиме вакцину Sinovac Biotech для захисту насамперед тих громадян, які мають критичний ризик інфікування, та тих, хто виконує критичні функції у боротьбі з пандемією. Щеплення буде безкоштовним», - підкреслили в Офісі президента.

Сам глава держави Володимир Зеленський відзначив, що контракт укладено саме з досвідченим виробником вакцин.

«Головне, що ми провели дуже активну багатомісячну переговорну роботу й отримали конкретний результат. У короткий термін почнемо масштабну державну програму вакцинації. Нам украй потрібно захистити найбільш «ризиковані» соціальні групи, і держава точно виконає це завдання», – сказав президент.

Як зауважили у пресслужбі ОП, постачання вакцин компанії Sinovac Biotech в Україну здійснюватиметься окремо від механізму COVAX, за яким нашій країні гарантовано отримання 8 мільйонів доз вакцини безкоштовно.

Вакцина Sinovac Biotech (CoronaVac) є інактивованою вакциною, яка випускається у шприці та зберігається при температурі від +2 до +8 градусів за Цельсієм. Проведені клінічні випробування у різних країнах, за результатами проміжних даних, показали ефективність препарату до 97%. Так, ІІІ фазу клінічних випробувань було проведено в Індонезії (1600 пацієнтів, ефективність 97%) та Туреччині (1325 пацієнтів, ефективність 91%). Завершується III фаза клінічних випробувань у Бразилії, проміжні результати очікуються 7 січня 2021 року.

Sinovac Biotech є найбільшою китайською компанією з виробництва вакцин. Щорічно вона виготовляє від 300 до 500 мільйонів доз вакцин, які схвалені в 34 країнах світу. Компанія розробила та вивела на ринок вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу, включно з пташиним, паротиту.

Рішення про закупівлю вакцини Sinovac Biotech проти COVID-19 у кількості 50 мільйонів доз вже ухвалила, зокрема, Туреччина.