Українці можуть отримати бустерну дозу COVID-вакцини з січня-лютого 2022 року - МОЗ

Бустерна доза вакцини проти коронавірусу може бути доступна в Україні з січня-лютого 2022 року.

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко сказав в інтерв'ю BBC.

Міністр пояснив, що ВООЗ закликає не робити бустерні дози, а вакцинувати якомога більше населення, щоб призупинити активну циркуляцію вірусу.

«Ми наближаємось до того, що через 2-3 тижні в Україні двома дозами буде вакциновано 40% дорослого населення. Але в нас завдання ㅡ 70%. Щоб збільшилась кількість українців, вакцинованих принаймні першої дозою. Бо це все одно захист проти тяжкого перебігу COVID-19», ㅡ сказав Ляшко.

Він наголосив, що в пріоритеті має бути вакцинація людей, які взагалі не щепилися.

Орієнтовно, українці зможуть отримувати бустерні дози вакцини з січня-лютого 2022 року. Бустерна вакцинація можлива буде і раніше, якщо перше щеплення отримають принаймні 60% українців або повністю вакцинуються принаймні 50%.

«Якщо ми так хочемо захистити українців, то давайте просити й переконувати тих, хто ще не прийшов на щеплення. А таких у нас понад 10 млн. Бо це захист наш із вами, це захист наших рідних [...] Оце треба зрозуміти, а не займатися егоїзмом - "мені по барабану, що буде відбуватися в країні, мені треба бустерну дозу"», ㅡ сказав Ляшко.

За словами глави МОЗ, препаратів вистачить і для бустерної дози, і в разі необхідності для повного циклу ревакцинації двома дозами. Але, як підкреслив міністр, до цього треба, щоб більшість людей отримала перші дози.