В Україні дозволили використовувати препарат «Паксловід» від Pfizer для лікування COVID-19

За результатами проведеної експертизи в Україні допущено до екстреного медичного застосування ще один препарат для амбулаторного лікування COVID-19 – «Паксловід».

Про це повідомив 17 лютого під час брифінгу міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає пресслужба МОЗ.

«Препарат «Паксловід» призначений у першу чергу для пацієнтів із груп ризику з метою уникнути погіршення стану та переходу захворювання із легкого ступеня тяжкості до середнього та важкого», – підкреслив міністр.

Ще до реєстрації цього препарату МОЗ було підписано контракт із його виробником – компанією Pfizer – на постачання в Україну 300 тисяч курсів «Паксловіду». 

«Оскільки лікарський засіб вже допущено до екстреного медичного застосування, ми розпочинаємо узгоджувати графік поставки препарату в Україну, про який поінформує додатково», – додав Ляшко.

Також він нагадав, що раніше в Україну вже прибуло 60 тисяч (із 300 тисяч законтрактованих) курсів «Молнупіравіру» – ще одного препарату, призначеного для лікування COVID-19. 

Ці противірусні препарати прямої дії запобігають розмноженню вірусу та знижують ризик важкого перебігу хвороби. Препарати випускаються у  формі пігулок, тому їх зручно приймати. До того ж вони не мають особливих вимог зберігання.