В Україні розробили ПЛР-тест, який дозволяє визначити наявність в організмі COVID-19 та двох штамів вірусу грипу

Науковці Інституту молекулярної біології і генетики (ІМБіГ) розробили комбінований ПЛР-тест, який дозволяє в одному аналізі визначити наявність в організмі людини відразу трьох вірусів - коронавірус та штами А і В вірусу грипу.

Про це повідомили в ІМБіГ.

Як зазначається, тривалість проведення тесту становить близько 6 годин.

«Нові ПЛР-тести перевірено на зразках від хворих, які булі передані нам Центром громадського здоров’я в м. Києві. Сподіваємося на зацікавленість МОЗ комбінованим ПЛР-тестом», - сказав директор ІМБіГ, академік Михайло Тукало.

В Інституті наголосили, що такий ПЛР-тест особливо актуальний зараз, коли в Україні не лише COVID-19, а ще й очікують на сезонну епідемію грипу.

Також академік розповів, що вчені ІМБіГ завершують розробку ще одного тесту, який дозволить в процесі одного аналізу визначити наявність в організмі людини відразу п’яти вірусів, зокрема, дуже підступних щодо дітей - риновірус та кор.

Крім того, в ІМБіГ нагадали, що саме вони першими в Україні розробили тести-системи для визначення COVID-19.

«Першого хворого на ковід у нашій країні виявили у Чернівцях на початку березня 2020 року завдяки тестам ІМБіГ. Відтак ІМБіГ передав 600 тест-реакцій в Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ та Центр громадського здоров'я МОЗ у Києві», - йдеться у повідомленні.