Арахамія запропонував скоротити українську армію через брак коштів

Керівник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що треба скоротити чисельність української армії через брак коштів на її утримання.

Про це він сказав в етері телеканалу «Україна 24»

За словами Арахамії, зараз потрібно вести розрахунки про можливе скорочення армії або збільшення бюджету, але останнього «завжди не вистачає».

Він каже, що стаття для оборони захищена, але завжди не вистачає коштів для переозброєння армії, придбання нових речей або нових технологій. 

Політик пропонує зменшувати «бюджет проїдання» та збільшувати бюджет на розвиток та інновації. Тоді, за його словами, збільшиться спроможність української армії.

«А це те, що нам треба для того, щоб стримувати військову агресію з боку Російської Федерації та будь-яких інших потенційних ворогів, які наша країна може отримати», - зазначив Арахамія.

У коментарі Громадському він пояснив, що мав на увазі скорочення так званої «паперової армії».

За його словами, треба вводити автоматизацію та прибирати бюрократію, зокрема скорочувати чисельність всіх паперів та документів, які узгоджують або регламентують діяльність української армії.

Також він запевнив, що скорочувати видатки на «бойову частину армії» не потрібно. Арахамія додав, що питання про скорочення підійматиме на засіданнях парламентського Комітету національної безпеки та оборони.

У 2020 році на Міністерство оборони України виділили з державного бюджету 117,6 мільярда гривень, а у 2021 році хочуть виділити 117,5 мільярда. Ці кошти призначені на утримання Збройних Сил України, будівництво житла для військових, розвиток та модернізацію військової техніки. 

Чисельність ЗСУ не має перевищувати 250 тисяч людей, з них 204 тисячі — це військовослужбовці. Загалом у ЗСУ станом на серпень 2020 року служили 246 160 людей: 193 800 військовослужбовців та 52 360 цивільних працівників. В Операції Об’єднаних сил на Донбасі беруть участь 40 104 особи.

За даними дослідницького інституту SIPRI у 2019 році, Україна посіла 35 місце із 40 серед країн світу за витратами на оборону. Торік загалом на оборону України витратили 5,2 млрд доларів.