Аварія на «РівнеАзоті»: в Укргідрометцентрі порадили «не купатись» під дощем

Український гідрометеорологічний центр закликав жителів Рівненської області «не купатись» під дощем 21 липня після аварії на підприємстві «РівнеАзот» та використовувати парасольки.

Про це повідомили в Укргідрометцентрі.

«Станом на 6 годину 21 липня жодної загрози населенню та навколишньому середовищу немає», - йдеться у повідомленні.

На території населених пунктів вміст діоксиду азоту становить 0,031 – 0,074 мг/м3 (при гранично допустимій концентрації 0,2 мг/м3) та оксиду азоту 0,029 – 0,048 мг/м3 (при гранично допустимій концентрації – 0,4 мг/м3).

В Укргідрометцентрі зазначили, що у деяких районах Рівненщини після аварії на підприємстві випадали підкислені дощі.

«Очевидно, що азотиста хмара в атмосферу все ж потрапила, і поступово розсіювалась і осідала локально, не поширюючись на велику відстань від місця викиду, завдяки погодним умовам на Рівненщині протягом минулої доби. Проте деяка кількість окису азоту розчинялась в атмосферній воді, знижуючи кислотність опадів на північному заході країни», - пояснили у відомстві.

Наразі, за даними Укргідрометцентру, загрози вже немає. Проте там все ж порадили 21 липня «не купатись» під дощем та убезпечити себе від можливих кислотних дощів парасолькою.

Нагадаємо, на підприємстві «РівнеАзот», яке виготовляє добрива, вдень 20 липня стався викид нітрозних газів через розгерметизацію трубопроводу в цеху азотної кислоти.. Над заводом піднялася хмара рудого диму від азоту.