Більше половини українців не бажають вакцинуватися проти COVID-19 — соцопитування

Соціологічна служба Центру Разумкова провела дослідження, за результатами якого 51,5% українців не мають наміру робити щеплення проти коронавірусної хвороби.

Результати дослідження опубліковані на сайті Центру.

«51,5% респондентів відповіли, що не мають наміру робити щеплення від коронавірусу, 12% мають намір зробити його в найближчому майбутньому (або вже зробили таке щеплення), 16% мають намір це зробити, але пізніше, 10% мають намір це зробити лише тоді, коли це буде потрібно за формальними вимогами (наприклад, для поїздки за кордон), 10% ще не визначилися», - йдеться в звіті.

За результатами дослідження, ті респонденти, які не мають наміру робити щеплення, найчастіше це мотивують тим,  що, на їхню думку, вакцини, які застосовуються в Україні, недостатньо ефективні чи безпечні, але «якоюсь іншою» вакциною вони готові зробити щеплення (таку відповідь дають 45% тих, хто не має наміру робити щеплення). 

27% з-поміж них мотивують свою відмову тим, що, на їхню думку, ризики від вакцинації перевищують ризики від самої хвороби, 10% — тим, що вже перехворіли на коронавірус, 7% мають медичні протипоказання, 3% вважають, що імовірність того, що вони захворіють на COVID-19, дуже низька. 

Обґрунтування відмови від щеплення недостатньою ефективністю чи недостатньою безпечністю вакцин, які застосовуються в Україні, найбільш поширене серед представників наймолодшої вікової групи  (18–29 років) (цим мотивують свою відмову 54% тих її представників, які не мають наміру робити щеплення проти COVID-19).

Серед тих, хто не відмовляється від наміру робити щеплення проти COVID-19, 52% готові робити його лише за умови, що воно буде безкоштовним, 22,5% готові платити за нього, а ще 5% готові платити за те, щоб вакцинуватися поза чергою (21% не визначилися). 

Чим старші респонденти, тим частіше вони відповідають, що готові вакцинуватися лише безкоштовно (частка таких зростає від 42% серед тих, кому від 18 до 29 років, до 64% серед тих, кому 60 і більше років).