Боротьба з тіньовою зайнятістю: за тиждень перевірок виявлено 724 неоформлених працівники

За перший тиждень інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин було розпочато 377 інспекційних відвідувань та виявлено 724 працівники, допущених до роботи без трудових договорів.

Про це йдеться на Урядовому порталі.

Зокрема, у Вінницькій області виявлено 96 незадекларованих працівників, у Полтавській - 92, у Херсонській - 69.

«Найчастіше заробітну плату в «конвертах» платять у сферах сільського господарства, будівництва та торгівлі. Через недобросовісність роботодавців мільйони громадян позбавлені можливості захистити свої соціально-трудові права, а бюджет недоотримав мільярди надходжень», - заявив перший віцепрем'єр-міністр, міністр економіки України Олексій Любченко.

Так, за перші 7 днів інспекційної компанії найбільше неформальних працівників було виявлено в сферах торгівлі - 167, сільському господарстві - 163 та організації харчування - 127.

У свою чергу заступниця міністра Світлана Глущенко зазначила, що перевірки відбуваються тільки у тих компаніях, які мають ознаки найбільших ризиків використовування незадекларованої праці.

«Отже, добросовісним роботодавцям хвилюватись не потрібно», - наголосила чиновниця.

За її словами, на сьогодні вже виявлено 724 неформальних працівники. Також у ході інспекційних відвідувань із 86 працівниками були укладені трудові договори.

«Тепер ці люди офіційно працевлаштовані, вони отримали законне право на лікарняні та відпустку, нормований робочий день та безпечні умови праці. І я дуже сподіваюсь, що їх у подальшому не змусять повернутись до «тіньової» зайнятості. Принаймні, це для нас буде додатковий сигнал для наступних інспекційних кампаній», - заявила Глущенко.

Нагадаємо, з 1 липня розпочалися інспекції Державної служби України з питань праці у співпраці з Державною податковою службою з метою виявлення роботодавців, які використовують незадекларовану працю, та стимулювання їх до переходу до формальних трудових відносин.