Бранець Кремля Олександр Шумков повертається в Україну 24 грудня - омбудсменка

Український політв'язень Олександр Шумков, якого в Росії засудили за участь у «Правому секторі», має повернутися в Україну вже 24 грудня.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова,  повідомили в секретаріаті омбудсменки.

«24 грудня бранець Кремля Олександр Шумков має повернутися в Україну», — заявила вона.

Окрім цього, Денісова планує відвідати громадян України, яких незаконно утримують у Росії та тимчасово окупованому Криму.

«Я звернулася до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням допустити мене до всіх громадян України, які незаконно утримуються в слідчому ізоляторі №1 у місті Сімферополі та виправній колонії в цьому ж місті», ㅡ сказала Денісова.

Українська омбудсменка додала, що вже отримала відповідь від Москалькової. Та повідомила, що направила лист до «ФСИН России» щодо погодження можливості Денісовій зробити такі візити.

За даними Офісу омбудсменки, нині Росія незаконно переслідує за політичними мотивами 130 осіб, в яких є 186 неповнолітніх дітей: 174 — у Криму, і 12 — на підконтрольній Україні території.

Нагадаємо, Олександра Шумкова у грудні 2018 року російський суд засудив до 4 років колонії за участь у «Правому секторі». За даними обвинувачення, він із 17 листопада 2014 року до 23 серпня 2017 року брав участь у діяльності «Правого сектору», яка нібито була «спрямована проти інтересів Росії».

23 серпня 2017 року він не повернувся після служби додому, а 29 вересня його виявили в російському СІЗО. Сам Шумков на суді розповів, що його викрали, а російський кордон він перетнув проти своєї волі непритомним за участі співробітників ФСБ.