Бюджету на 2021 рік не вистачить для лікування пацієнтів з COVID-19 та доплати медикам - НСЗУ

У запропонованому державному бюджеті на 2021 рік для боротьби з пандемією коронавірусу в Україні виділених коштів на охорону здоров’я не вистачить.

Про це заявили у Національній службі здоров'я України.

«У новому бюджеті на 2021 рік на охорону здоров’я на Програму медичних гарантій 2021 мають намір виділити 123 млрд грн...На лікування пацієнтів з COVID-19 на весь рік передбачено лише 14,5 млрд грн. Зважаючи на динаміку захворюваності і зростання навантаженості на систему, вже у другому кварталі нам доведеться в десять разів зменшити видатки на лікування пацієнтів з COVID-19. І відмовитися від доплат лікарям за роботу з такими пацієнтами», - наголосили у НСЗУ.

Крім того, як зауважили у Нацслужбі, не вистачає у бюджеті грошей і на вакцинацію населення від коронавірусу та підвищення фінансування первинної ланки медичної допомоги.

Також 123 млрд не дозволять НСЗУ запровадити доплати за досягнення індикаторів якості для первинної та екстреної допомоги. У службі додають, що доведеться зменшити і кількість послуг з ранньої діагностики раку, які держава оплатить пацієнтам.

«Пандемія дуже чітко визначила пріоритети на рівні держави. Зараз надзвичайно важливо з усією відповідальністю підійти до питань організації та фінансування системи охорони здоров’я, аби держава була здатна і вчасно запобігти, і швидко відреагувати на виклики», - підсумували у НСЗУ.