Cуд заборонив продаж книги про Василя Стуса доки з неї не приберуть згадку про Медведчука

19 жовтня Дарницький районний суд заборонив продаж книги «Справа Василя Стуса» журналіста й автора Вахтанга Кіпіані через згадку про голову політради "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука, що «принижує його честь та гідність».

Про це повідомляє Громадське.

Так, суд вирішив визнати недостовірними деякі фрази, наведені у книзі, і зобов’язав видалити їх, а також заборонив розповсюджувати надрукований тираж книги та подальше її тиражування до усунення фраз, що несуть інформацію про Медведчука. 

Адвокат Вахтанга Кіпіані В'ячеслав Якубенко пояснив, що суд заборонив розповсюджувати книгу у тому вигляді як є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи в когось у власності.

«Віктор Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів у книзі «Справа Василя Стуса». Суд задовольнив позов частково. Тобто, три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди», — зазначив він.

Автор книги Вахтанг Кіпіані зазначив, що «ніхто вибачатися перед Медведчуком не буде». І додав, що, згідно з рішенням суду, мав би видалити ці епізоди, однак він цього не робитиме.

Протягом 30 днів ухвалу можна оскаржити в Київському апеляційному суді.

Під час судового засідання під будівлею суду у цей час відбувалась акція протесту. Приблизно 20 учасників повісили на паркан плакати із портретами Медведчука та Стуса. За правопорядком слідкувала Національна поліція та Поліція діалогу.

Як раніше повідомлялося, наприкінці серпня 2019 року Віктор Медведчук подав до суду на автора книги про Стуса Вахтанга Кіпіані. Політик заперечує 9 епізодів з книги та вимагає заборонити її розповсюдження.

«Справа Василя Стуса» вийшла у видавництві Vivat у 2019 році. Книга містить документи з архіву колишнього КДБ УРСР про резонансну справу поета Василя Стуса, покази свідків, листи поета з тюрми, спогади його рідних та друзів.

Медведчук був призначений державним адвокатом Стуса, коли його в 1980 році заарештували вдруге.