ДБР повідомило про підозру голові КСУ Тупицькому

Слідчі Державного бюро розслідувань повідомили про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому.

Про це повідомляє пресслужба ГБР.

"Слідчі Державного бюро розслідувань за погодженням з в.о. Генерального прокурора повідомили про підозру судді Конституційного суду України, який здійснює адміністративні функції його Голови, 28 грудня 2020 року у вчиненні кримінальних правопорушень проти правосуддя, передбачених ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, поєднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань)", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що Тупицький в порушення Конституції України та Кримінального процесуального кодексу, діючи з метою перешкоджання досудовому розслідуванню у якому він є підозрюваним, продовжує прибувати на робоче місце, перешкоджати встановленню істини у кримінальному провадженні, наданню його підлеглими документів на запити органу досудового розслідування та явці осіб за повістками слідчого.

"Більше того, голова КСУ після повідомлення про підозру імітує її невручення, не набуття статусу підозрюваного, відвідуючи робоче місце. Секретаріат КСУ фактично перетворено на юридичну фірму його Голови, оскільки останній готує, друкує, реєструє, відправляє документи для голови суду, які не мають жодного відношення до конституційного судочинства, а лише пов’язані з його участю в кримінальному провадженні", - додали в ГБР.

У Госбюро розслідувань наголосили, що Тупицький два місяці не має права виконувати обов'язки слідчого судді КСУ і його глави, адже він є відстороненим від посади згідно з указом Зеленського.

"Враховуючи суспільний резонанс щодо кримінального провадження у якому судді Конституційного суду України та його голові повідомлено про підозру, інформуємо, що слідчими Державного бюро розслідувань з суворим дотриманням вимог чинного законодавства України вживаються вичерпні заходи для забезпечення виконання указу президента України від 29 грудня 2020 року № 607/2020, згідно з яким останній протягом двох місяців не має права виконувати повноваження судді Конституційного Суду та його Голови та перебувати в приміщенні даного суду", - підкреслили в ГБР.

Вказано, що запобігти ризикам впливу Тупицького на інших свідків у виробництві, де він є підозрюваним, можливо тільки за допомогою його відсторонення від посади.

Нагадаємо, сьогодні, 19 січня, в Управлінні державної охорони заявили, що не пустили голову Конституційного суду Олександра Тупицького в приміщення КСУ. Сам Тупицький назвав свій недопуск черговою спробою протиправного втручання у його роботу.

«Указом президента України Олександр Тупицький відсторонений від посади судді Конституційного суду України, адміністративні функції як голови суду він має виконувати, оскільки на це його уповноважили судді Конституційного суду України. Нездійснення адміністративних функцій голови суду призведе до дестабілізації роботи всієї інституції», - заявили у пресслужбі суду.