ДБР розслідує кримінальне провадження відносно голови КСУ

Державним бюро розслідувань розпочато досудове розслідування щодо голови Конституційного суду України Олександра Тупицького за фактами державної зради та незаконного відчуження земельної ділянки на території анексованого Криму за законами Російської Федерації.

Про це повідомила пресслужба ДБР.

"Слідчими Державного бюро розслідувань розпочато досудове розслідування за фактами самовільного зайняття земельної ділянки, вчиненому групою осіб, а також державної зради головою Конституційного суду України", - йдеться у повідомленні.

У відомстві повідомили, що за попередньою інформацією, голова КСУ у липні 2018 року, у складі групи осіб, самовільно зайняв не відведену йому за українським законодавством земельну ділянку. Він уклав договір, яким визнав повноваження у посадових осіб органів РФ на внесення записів про відчуження української земельної ділянки та віднесення її до категорії тих, що підпадають під юрисдикцію РФ.

У ДБР наголошують, що так Тупицький зашкодив суверенітетові, територіальній цілісності, державній та економічній безпеці України, що кваліфікуються за ч. 2 ст. 197-1 та ч. 1 ст. 111 КК України.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Як раніше повідомлялося, 28 жовтня програма «Схеми» опублікувала журналістське розслідування, у якому йдеться, що голова Конституційного суду України Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки в Криму, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи.

Як пояснив сам Тупицький, чому не вніс в декларацію земельну ділянку в окупованому Криму, бо не знав, як це зробити у зв’язку з окупацією Росією півострова, а анексії Криму він не визнає. Та для внесення земельної ділянку в декларацію потрібні підтверджуючі документи, але «не було ніякого ні договору, ні дарування».

«Виникли проблеми в розмежуванні, так не повинно було залишатися. Працювали над цим питанням юристи. У 2018 році був правочин. З 2018 році я нев’їзний на територію нашого Криму, тому що я суддя доповідач у справі про територіальну цілісність України, по мені порушена кримінальна справа в РФ, і на будинок, земельну ділянку введені економічні санкції», – сказав голова КСУ на брифінгу у п’ятницю, 30 жовтня.