ДБР викрило злочинну групу, яка намагалась заробити на лісових пожежах на Луганщині

Слідчі Державного бюро розслідувань викрили протиправну схему розкрадання лісоматеріалів на понад 2 млн гривень на території Луганської області.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Як зазначається, представники організованої злочинної групи виставляли на біржу якісні лісоматеріали за заниженими цінами. У документах прописувалось, що вони начебто згоріли під час минулорічних пожеж. Це дозволяло значно занижувати ціну на сировину. Крім того, ділки вказували менші обсяги деревини, ніж продавались насправді.

Організував злочинну групу підприємець, який раніше займав посаду радника голови одного з лісгопів. До групи також входили посадові особи ДП «Сєвєродонецьке ЛМГ», ДП «Новоайдарське ЛМГ», експосадовець Луганського обласного управління лісового та мисливського господарства (ЛМГ), колишній начальник Луганського обласного управління ЛМГ.

Вказаним особам сприяли місцеві працівники правоохоронних органів, які за винагороду «закривали очі» на порушення.

Так, за цією схемою 2 липня 2021 року зловмисники спробували вивезти лісоматеріали з території держпідприємств.

Працівники ДБР провели масштабну операцію та зупинили 26 вантажних автомобілів з причепами та 3 маніпулятори у різних населених пунктах Луганської області.

Загальна кількість деревини у вантажівках становила приблизно 800 кубів, а за документами - лише 308 кубів. Тобто близько 500 кубів лісопродукції планували вивезти без будь-якого обліку.

Орієнтовна загальна сума збитків становить понад 2 млн гривень.

На сьогодні проводяться комплексні заходи, спрямовані на з’ясування всіх обставин та зібрання доказів протиправної діяльності причетних осіб. Наразі направлені клопотання до суду щодо накладення арешту на вилучену лісопродукцію, траспортні засоби та документацію.

Попередньо справу відкрили за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.