Депутати дозволили призивати на військову службу резервістів без оголошення мобілізації

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3553, яким дозволять призивати на військову службу резервістів без оголошення мобілізації.

За відповідний документ проголосували 256 депутатів, передає пресслужба парламенту.

Законопроєкт пропонує запровадити новий вид служби в армії ㅡ військову службу за призовом людей з-поміж резервістів в особливий період.

Згідно із законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» особливий період настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Як зазначає BBC Україна, особливий період почався в Україні з березня 2014 року після оголошенням першої хвилі мобілізації. Він триває і дотепер.

Президент України, як Верховний Головнокомандувач ЗСУ, зможе віддавати накази про доукомплектування військ силами резервістів. Оголошувати загальну мобілізацію при цьому не треба.

За резервістами, яких призиватимуть на службу, зберігатиметься місце роботи і середня зарплата. А тим, хто не працює - держава платитиме мінімальну зарплату.

Також депутати запровадили адміністративну та кримінальну відповідальність для резервістів за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Окрім того, законопроєкт передбачає створення на базі районних, міських військових комісаріатів, військових комісаріатів Автономної Республіки Крим, областей, Києва та Севастополя відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.