Депутати попередньо підтримали посилення адмінвідповідальності за домашнє насильство

Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт №3908-1 про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Про це йдеться на сайті парламенту.

За відповідний документ проголосували 328 народних депутатів.

У проєкті закону пропонується вказати, що за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі відповідатимуть також військовослужбовці, поліцейські та інші особи, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, оскільки наразі є труднощі з притягненням до відповідальності за домашнє насильство військовозобов'язаних, бо це не є порушенням, пов'язаним зі службою.

Окрім того, пропонується збільшити строки притягнення до адмінвідповідальності за домашнє насильство з трьох до шести місяців із дня виявлення порушення у вигляді суспільно корисних робіт.

За перше порушення можуть призначити або штраф від 170 до 340 грн, або громадські роботи на 30-40 годин, або суспільно корисні роботи від 100 до 240 годин, або адмінарешт до 10 діб.

За повторне порушення упродовж року можуть призначити суспільні роботи від 240 до 360 годин.

У пояснювальній записці йдеться, що суспільно корисні роботи — це оплачувані роботи, вид та перелік яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Оплата за виконання таких робіт перераховується постраждалій людині.