Депутати повернули «пакунок малюка» замість грошової виплати

Верховна Рада повернула надання одноразової натуральної допомоги, так званий «пакунок малюка», замість грошової допомоги розміром у 5 тисяч гривень. Нововведення проіснувало менш як місяць. Про це йдеться на сайті парламенту.

Законопроєкт №3006а підтримали 264 депутати.

Законопроєкт передбачає, що державна одноразова натуральна допомога при народжені дитини  надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину, за рахунок коштів Державного бюджету України.

«Пакунок малюка» будуть видавати у пологовому будинку, пологовому відділенні, перинатальному центрі чи неонатальному центрі. Отримати допомогу батьки можуть упродовж 30 днів після народження дитини.

У разі відсутності у закладі охорони здоров’я (пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі тощо) «пакунок малюка» видають у місцевому структурному підрозділі з питань соціального захисту населення за місцем проживання або перебування отримувача одноразової допомоги на підставі його особистої письмової заяви.

Бебі-бокс містить необхідні для малюка речі: коробка-колиска, пелюшки, вологі серветки, присипка, підгузки, одяг, масло, крем, мило, гігієнічні ватні палички, ковдра, рушник, матрац, іграшки, навчальні матеріали, ножиці, термометри.

Перші пакунки мають надійти батькам з 1 грудня. Крім того, з 1 липня 2021 року батьки зможуть обирати: отримати «пакунок малюка» чи грошову виплату.

Нагадаємо, «пакунок малюка» запровадили у 2018 році, але в липні 2020 уряд вирішив замінити його на грошову виплату у 5 тисяч гривень.

Зміни набули чинності з 1 вересня. Щоб отримати виплату, потрібно було звернутися до ПриватБанку за соціальною карткою. Робити закупи за отримані гроші можна було лише в закладах торгівлі, які долучаться до публічного договору про реалізацію пілотного проєкту монетизації, а не в будь-яких магазинах.