"Дію" забезпечать функцією "єЗахист"

Найближчим часом урядовий застосунок "Дія" буде доповнено функцією "єЗахист", де українці зможуть дізнатися, в яких державних реєстрах містяться їхні конфіденційні дані

Про це сьогодні, 22 січня, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram-каналі.

"Ми ухвалили рішення запустити найближчим часом послугу єЗахист в додатку "Дія". Де кожен громадянин зможе дізнатися базові правила кібербезпеки, в яких реєстрах є інформація про них. Наступним кроком буде запуск сервісу, де кожному українцю приходитиме повідомлення, коли чиновник перевіряє ваші дані в реєстрі", - написав Федоров.

Він наголосив, що застосунок "Дія" не зберігає персональні дані, тому, коли користувач авторизується в додатку, документи підтягуються заново, зокрема, COVID-сертифікат також потрібно генерувати повторно.

Однак, як зазначив Федоров, заголовки про "злиті дані українців" зараз сприймаються особливо гостро через інформаційну війну, яка відбувається проти України.

"Тиждень розганяється новина про 2 млн з "Дії", з даними про послуги, які взагалі не надаються в "Дії". Вже тиждень з'являються боти, в яких можна "дізнатися про вас". Ми активно вивчаємо всі кейси, це виявляються скомплектовані дані з різних джерел, яких раніше було море в мережі, часто з одного популярного банку. Це було ще до старту роботи Мінцифри і створення "Дії". Ми якраз і почали працювати над усіма тими випадками", - додав Федоров.

За його словами, Мінцифри блокує такі ресурси і знаходить можливості для захисту реєстрів, щоб дані були під контролем.

Нагадаємо, 21 січня на ресурсі RaidForums з’явилося оголошення про продаж нібито персональних даних громадян України, які, за словами невідомого, були отримані з державного сервісу "Дія". У Міністерстві цифрової трансформації назвали це "продовженням гібридної війни".