Для українців запровадили річний тариф на газ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила, що всіх побутових споживачів газу автоматично переведуть на річний контракт із 1 травня.

Таке рішення ухвалили на засіданні регулятора 7 квітня, передає пресслужба регулятора.

Як зазначається, це рішення направлене на забезпечення захисту прав побутових споживачів від цінових коливань на ринку природного газу.

«Побутовим споживачам надається можливість споживати природний газ протягом року за фіксованою ціною, яка буде пропонуватися постачальниками та діятиме у період з 01 травня поточного року по 30 квітня наступного року», - йдеться у повідомленні.

Водночас постачальники природного газу матимуть можливість пропонувати інші комерційні пропозиції для споживання побутовим споживачам. У НКРЕКП зазначили, що протягом дії річного контракту постачальникам не заборонено змінювати ціну в бік зниження, але заборонено збільшувати її.

«Запровадження річного продукту для побутових споживачів природного газу є надважливим рішенням. З 1 травня поточного року за замовчуванням буде введена річна ціна газу для всіх побутових споживачів. Це позбавить їх турбулентності щодо цінових коливань. При цьому процедура зміни постачальника залишається простою і відкритою, також передбачається можливість для споживача змінювати річний продукт на будь-який інший, що буде пропонуватися постачальником», - наголосив голова НКРЕКП Валерій Тарасюк.

Регулятор звертає увагу всіх постачальників природного газу, які  здійснюють або мають намір здійснювати постачання природного газу побутовим споживачам з 1 травня, на необхідність виконання своїх обов’язків щодо проведення розрахунку та оприлюднення у термін до 25 квітня на власних вебсайтах ціни на природний газ, який постачатиметься в рамках базової річної пропозиції.