Для виконання плану вакцинації МОЗ потребує додаткового фінансування - Степанов

Для виконання Національного плану вакцинації та вакцинування 70% населення проти COVID-19 Міністерство охорони здоров'я потребує додаткового фінансування. На сьогодні це приблизно 6,5 млрд гривень.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає пресслужба МОЗ.

Степанов нагадав, що при формуванні бюджету на 2021 рік пропонували виділити на закупівлю 15,1 млрд грн, з них отримали 4 млрд із можливістю дофінансування. За його словами, на сьогодні потрібно ще приблизно 6,5 млрд гривень. Ці кошти підуть на закупівлю законтрактованих обсягів.

Про виділення додаткових коштів на закупівлю вакцин проти коронавірусу глава МОЗ звернувся до Міністерства фінансів України.

Також Степанов зазначив, що проєкт Національного плану вакцинації визначає мінімальну кількість щеплень, які може зробити українська медична система для охоплення 70% населення до кінця року. Це майже 6 млн щеплень на місяць або 270 тис. на добу, якщо кампанія триватиме без вихідних.

Він вважає, що потужності української медичної системи готові до цього завдання.

"Але виконання плану можливе за умови, якщо до процесу будуть залучені всі рівні державного управління, зокрема голови обласних державних адміністрацій та очільники органів місцевого самоврядування", - додав міністр.

Також Степанов підкреслив, що проєкт Національного плану містить інформацію про кількість доз вакцин, які вже законтрактовані за кошти державного бюджету й очікуються в рамках глобальної ініціативи COVAX. Це дає можливість оцінити, у якому місяці на рівні медичної системи виникає дефіцит препарату для щеплення.