Добровольці АТО отримають статус учасників бойових дій

Добровольці-учасники антитерористичної операції і операції об'єднаних сил на Донбасі зможуть отримати соцгарантії і права учасників бойових дій. За відповідний законопроект №2045-1 сьогодні, 4 грудня, проголосували 329 народних депутатів. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Мета законодавчої ініціативи - врегулювати статус, дати гарантії всім учасникам добробатів за принципом соціальної та історичної справедливості.

Йдеться про бійців, які до вступу в силу закону про реінтеграцію Донбасу добровільно захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України і безпосередньо виконували бойові завдання АТО в районах її проведення не менше 30 календарних днів (незалежно від перерв) у взаємодії з ЗСУ, МВС , НГУ, НПУ, СБУ та іншими військовими формуваннями та правоохоронними органами.

Закон не пошириться на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися і брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, а також на осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення АТО - в тому числі здійснювали волонтерську діяльність.

Рішення про надання статусу УБС добровольцям буде приймати спеціальна міжвідомча комісія при Мінсоцполітики.

Закон буде введений в дію з 1 січня 2020 року.