ДПСУ дозволила українцям перетинати кордон і за внутрішнім паспортом також

Державна прикордонна служба України продовжила можливість перетинання кордону для українців за внутрішніми паспортами громадян України. Раніше в ДПСУ заявляли, що через державний кордон пропускатимуть повнолітніх громадян виключно за закордонними паспортами або іншими документами, передбаченими законодавством.

Про нове рішення повідомила пресслужба ДПСУ. 

«Таке рішення ухвалено зважаючи на ситуацію, що складається на території України під час воєнного стану, коли наші громадяни не можуть швидко і вчасно оформити закордонний паспорт», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами прикордонники пропускатимуть громадян України, зокрема й за внутрішнім паспортним документом. Це стосується всіх громадян, незалежно від областей, з яких вони прямують.

У період дії воєнного стану виїзд дітей до 16 років можливий у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним із батьків письмовою заявою. Документ має бути завірений органом опіки, виїзд можливий без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (у разі відсутності паспорта).

Водночас ДПСУ звертає увагу громадян України, що в окремих випадках під час перебування за кордоном може виникнути необхідність наявності закордонного паспорта, що визначено законодавствами країн, де українці планують перебувати, або під час поїздок між різними країнами. Тому слід враховувати всі ситуації та за можливості оформити собі закордонний паспорт ще до перетину кордону, кажуть у ДПСУ.