Двоє обвинувачених у розстрілах на Майдані ексберкутівців повернулися після обміну до Києва — адвокат

Олександр Маринченко та Сергій Тамтура — двоє з п'яти колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут», яких раніше передали на окуповані території у межах обміну утримуваними, — повернулися до Києва. Маринченка, Тамтуру та їхніх колег Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна обвинувачують у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. Про це повідомив адвокат Олексій Горошинський у Facebook.

Він також опублікував їхнє відкрите звернення до президента Володимира Зеленського, генпрокурора Руслана Рябошапки та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова.

У ньому вони висловили свою позицію щодо раніше здійсненого обміну і повернення до Києва.

Також вони наголошують, що не вчиняли злочинів, у яких їх обвинувачують й основна причина їхнього повернення — правда. Вони запевняють, будуть брати участь у подальших судових засіданнях.

Як повідомляє Громадське, адвокат потерпілих у справі про розстріли на Інститутській Павло Дикань розповів, що у справах Майдану вже є подібний досвід.

«Коли в іншій справі Майдану кілька обвинувачених ексберкутівців втекли, то суд продовжив розгляд з одним, хто залишився. А справи щодо тих, хто втекли, — вивели в окреме провадження, і оголосили їх у розшук», — розповів адвокат.

«Тобто я думаю, що суд продовжиться з того місця, де закінчився, але очевидно, що інші троє експрацівників «Беркуту» вже не повернуться, їх теж оголосять в розшук і ми продовжимо засідання без них, але звинувачення залишаться ті самі. Можливо, це такий був хитрий хід захисників обвинувачених, щоб двоє залишились, а троє втекли таки», — додав Дикань.