Ексміністр економіки закликав бізнес перевести співробітників на систему ФОП для протидії кризі

Колишній міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов порекомендував бізнесу перевести якомога більше своїх співробітників на спрощену систему оподаткування, а також дав інші поради, як бізнесу пережити кризу та карантин. Про це він заявив у Facebook.

«На мою думку, найбільший вплив зазнає малий та середній бізнес у якого слабка фінансова ситуація або нестабільний та нелояльний попит та постачальники», — зазначив Милованов.

Він надав 5 головних рекомендацій, які можуть допомогти малому бізнесу пережити карантин та економічну кризу.

Провести реструктуризацію боргу та позик від партнерів та фінансових компаній.

Переглянути умови оплати оренди приміщень, попросити в орендодавця знижку на оренду на час карантину або відтермінувати платежі.

Перевести максимальну кількість працівників на спрощену систему оподаткування (тобто оформити працівників ФОПами, знизивши при цьому витрати на сплату єдиного соціального внеску на 22% від фонду оплати праці цих працівників).

Скоротити або відправити у неоплачувані відпустки некритичний персонал. «Замість скорочення, якщо є така можливість, персонал можна перевести на інші типи роботи (наприклад, розробка нових послуг та продуктів попит на які з’явився під час кризи або планування та підготовка до відновлення роботи компанії після кризи) або навіть тимчасово позичити іншим компаніям, навіть зі знижкою», — зазначив Милованов.

Обмежити найм нових працівників. «Дуже ймовірно, що незабаром ринкові зарплати для певних професій знизяться і на ринку з`явиться багато вільних професіоналів», — зазначив ексміністр.

«Водночас, будь-яка криза — це можливість для трансформації та розвитку бізнесу. Під час кризи будуть змінюватися вподобання та попит споживачів і будуть з’являтися нові ніші для бізнесу. Важливо не пропустити такі можливості», — заявив Милованов.

За його словами, наразі держава не буде проводити «війну» проти використання системи ФОП для зменшення податкового навантаження на бізнес.

«Я впевнений, в сьогоднішніх політичних умовах боротьби з ФОПами не буде. Тому бізнесу вигідно використовувати цю систему», — повідомив Милованов.

Водночас він додав, що вважає зловживання системою ФОП проблемою для економіки, а єдиним методом боротьби з нею — проведення податкової реформи, яке «не буде зроблене цієї весни».