Екссуддя Чаус записав перше відеозвернення після зникнення

Український екссуддя Микола Чаус вперше після свого зникнення записав відеозвернення, в якому пообіцяв найближчим часом з'явитися в Україні та відповісти на всі питання суспільства та правоохоронців.

Відеозвернення оприлюднили на новоствореному Telegram-каналі «ChausUA Николай Чаус».

У своєму зверненні Чаус зазначив, що у нього все добре — він живий та здоровий. 

«Наразі я перебуваю у повній безпеці й добре себе почуваю. Крім того, усі мої кінцівки на місці, а щелепа без видимих пошкоджень», — сказав екссуддя.

Водночас він зазначив, що не може повідомити про своє місцеперебування, але додав, що багато хто намагається спекулювати на його нібито викраденні.

«Кому це вигідно — можна лише здогадуватися», — підсумував Чаус.

Він звернувся до своєї дружини Світлани, наголосивши на тому, що «так треба було, але все налагодиться», а також заявив, що його викрадення було ще у 2016 році, а не зараз.

«З того часу мене постійно залякували розправою. Змушували перебувати у Молдові. Люди, які причетні до цього, боялися, що я повернусь та почну говорити. Дякую моїм друзям, які допомогли мені уникнути тюрми та смерті», — сказав колишній український суддя.

Адвокат Чауса Олександр Вишневий у коментарі Громадському повідомив, що на відео й справді людина, схожа на Чауса. 

«Якщо він справді живий, це дуже добре, бо 1,5 місяця ми жили в очікуванні. Щодо того, що все, що він робить — добровільно, то ми маємо не те що сумнів, а й переконані у недобровільності його заяв», — сказав адвокат.

За словами Вишневого, дуже важливим є те, що Чаус не говорить про події квітня, а здебільшого про 2016 рік. 

«Він не акцентує на подіях 2021 року, які, в принципі, цікавлять усе суспільство, але каже про 2016 рік. Тому тут справа має певний підтекст, який змушує нас замислитися про мотиви», — сказав адвокат.

Вишневий вважає, що екссуддя перебуває під впливом інших людей. Адвокат підозрює, що такі відео Чаус записуватиме регулярно.

«У нас ще більше виникає занепокоєння щодо його життя та здоров’я. Оскільки ми вважаємо, що він зараз у неволі, заяви він робив недобровільно, то основне, до чого ми ведемо — він не може добровільно планувати свій приїзд в Україну та явку до правоохоронних органів», — додав адвокат.

Також він повідомив, що дружина Чауса переконана, що текст її чоловіку заготували, а під час відеозвернення Чаус поводився неприродно. Зокрема, чоловік назвав її Світланою (повним іменем), хоча раніше ніколи так не робив.

Нагадаємо, 3 квітня стало відомо про нібито викрадення українського екссудді Миколи Чауса. За словами його захисника Юліана Балана, Чауса викрала «група невідомих озброєних чоловіків» у центрі Кишинева. 

У поліції столиці Молдови також підтвердили викрадення. За словами речниці, це сталося неподалік житлового будинку в центральному районі міста.