Ексвласнику «Дельта банку» повідомили про підозру в розтраті понад 1 млрд гривень

Колишньому співвласнику та голові Наглядової ради збанкрутілого «Дельта банку» Миколі Лагуну повідомили про підозру в розтраті понад 1 млрд гривень.

Про це повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова у Facebook.

Крім того, повідомлення про підозру одержали двоє заступників голови Ради директорів цього банку, а також директор однієї з пов'язаних фінансових компаній.

Слідство встановило низку епізодів, які можуть свідчити про незаконність дій керівництва банку. Серед них — продажу установою боргу без будь-якої оцінки. Через це 42 млн гривень боргу тоді продали всього за 4 млн гривень.

За словами Венедіктової, завдяки коригуванню залишків на рахунках навіть цих коштів банк не отримав. А покупцем дешевого кредиту, запевняє генпрокурорка, стала фінансова компанія Лагуна.

Слідчі з'ясували, що у цій схемі фігуранти справи також вивели з-під застави нерухомість вартістю близько 16 млн гривень. 

Про безпосереднє розкрадання коштів, наголошує генпрокурорка, свідчать і факти видачі за вказівкою Лагуна 160 млн гривень кредиту підприємству, бенефіціаром якого є його близький родич. За її словами, заставою за цим кредитом були 8 земельних ділянок, вартість яких завищена більше ніж у 100 разів.

За даними слідства, Лагун також організував видачу кредитів на фірми-одноденки, що не мали жодних активів та заставного майна.

Для відшкодування заподіяної шкоди правоохоронці арештували активи Лагуна на суму 790 мільйонів гривень. Зокрема, наклали арешт на близько 200 земельних ділянок в Київській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. 

Прокурори вже вручили чоловіку клопотання про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою з альтернативою внесення застави у понад 1 млрд гривень.

«Дельта банк» заснували у 2006 році. На початку 2015 року ця установа була четвертою за розмірами активів серед 158 банків України. Його активи становили понад 60 млрд гривень, а для обслуговування клієнтів було відкрито приблизно 200 відділень та численні точки кредитування. 

Банк визнали неплатоспроможним у березні 2015 року, а вже у жовтні Національний банк цю установу ліквідував.