Глава Мінкульту Ткаченко не підтримує внесення у «чорні списки» всіх акторів з РФ, що побували в Криму

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко не підтримує заборону фільмів і серіалів з російськими акторами, що побували в анексованому Криму. Він хоче чітких правил, які б регулювали — за яких умов артистів додавати у «чорні списки». Про це він заявив в етері програми «Мокрик По Живому» на Громадському.

Ткаченко вважає, що нині «чорні списки» складаються за принципами, які ніхто не визначав, які «склалися історично».

Він каже, що за попередньої влади ні СБУ, ні прем’єр, ні президент не могли відповісти, за якими правилами діячі культури потраплять у «чорні списки» і фільми з ними забороняють.

«А виявляється, вони є в головах тих людей, які приймали рішення. Як це робилося — СБУ складає списки людей, яким заборонено в’їзд в Україну, він чомусь автоматично переходить у так звані «чорні списки» Мінкульту і далі до Держкіно, яке виносить заборону на показ візуального продукту на території України згідно зі списком СБУ, який стосується зовсім іншого питання», — зауважив Ткаченко.

Міністр культури зазначив, що візит людини до Криму не може автоматично означати, що вона визнає і підтримує анексію, бо, зокрема, і велика кількість українців з підконтрольної території туди їздить.

Ткаченко заявив, що не бачить від російських акторів, що побували в Криму, загрози національній безпеці в України.

«Я не вважаю, що ці люди підтримують агресивну анексію Криму, що вони є ворогами для України, становлять національну загрозу для України аж до тої міри, що потрібно забороняти їхні фільми тут», — підкреслив глава Мінкульту.

Він пояснив, що виступає за чіткі правила стосовно того, як ці «чорні списки» мають формуватися.

«Якщо проти людей заведені кримінальні справи і ми очевидно вважаємо таких товаришів як Пореченков, Михалков чи Охлобистін людьми, які виступають агресивно проти України, безперечно, такі люди мають бути занесені в усі «чорні списки», в тому числі щодо заборони показу їхніх творів на екранах», — підсумував Ткаченко.