Голова ДПС підтримує розкриття банківської таємниці

Голова Державної податкової служби Олексій Любченко заявив, що він категорично "за" розкриття банківської таємниці.

Про це він сказав в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

«Що це за архаїзм? Ми перший раз зіткнулися з цим, коли отримали робоче місце в IRS (податкове управління США, - ред.) для обміну інформацією по FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act, - ред.). Поки це дорога в одну сторону - ми тільки віддаємо дані. Але ситуація приголомшлива: будь-яка країна світу, будь-який банк за кордоном на наш запит дає будь-яку інформацію щодо руху по рахунках, а батьківщина не дає. Хоча ризики я не розумію», - наголосив Любченко.

Крім того, керівник ДПС підкреслив, що в Україні навчилися зберігати таємницю: персональних даних ніхто не знає, база не «тече».

«Комерційна таємниця? Ми її і так знаємо, оскільки всі угоди в ЄРПН (Єдиний реєстр податкових накладних, - ред.). Але не вистачає банківської інформації, щоб прибрати ось ту «чорну» угоду, де грошей немає і паперові кредити гуляють», - зауважив посадовець.

Також він додав, що за рахунок розкриття банківської таємниці будуть проводити електронну перевірку.

«Якби у мене була інформація по банківських рахунках, можливо, цієї перевірки і не було б, може, платник і не знав би, що я туди дивився. Тому що там, можливо, проблеми і немає. Але ми ж виходимо на підставі нашої податкової інформації платників, якою володіє ДПС», - пояснив Любченко.