Голова НАЗК закликав Зеленського накласти вето на законопроєкт про недостовірне декларування

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков надіслав офіційний лист до президента Володимира Зеленського щодо ветування законопроєкту № 4460-д, який прийняла Верховна Рада 4 грудня.

Про це повідомляє пресслужба НАЗК.

У своєму листі Олександр Новіков зазначає, що цей законопроєкт не передбачає позбавлення волі для осіб, які умисно не подають електронну декларацію або умисно зазначають у ній недостовірні відомості.

Таким чином, ці діяння Верховна Рада визнає не злочинами, а кримінальними проступками. Тобто, корупціонера можуть взагалі звільнити від відповідальності у випадку щирого каяття.

«"Переведення" зазначених діянь з категорії злочинів до категорії кримінальних проступків надає можливість, сплативши штраф, не подати декларацію та приховати набуте в корупційний спосіб майно», — зазначає Олександр Новіков.

Нагадаємо, 4 грудня Верховна Рада України відновила відповідальність за недостовірне декларування даних і неподання декларації. Цей закон передбачає штраф, обмеження волі, але не ув'язнення. Відповідний законопроєкт №4460-д підтримали у цілому 289 народних депутатів.