Головнокомандувач ЗСУ заявив, що Україна готова до вступу в НАТО

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що Україна вже готова до вступу в НАТО, оскільки втілює стандарти Альянсу.

Про це він сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Ми фактично вже повністю розробили ті стандарти, за якими виконує завдання НАТО. Але цього замало. Для того, щоб ми стали [членом] НАТО, необхідне, на мою думку, політичне рішення. Ми вже готові. Можемо так сказати», — сказав Залужний.

Він уточнив, що прикладом втілення стандартів НАТО є розділення керівних посад у Збройних силах: головнокомандувача, начальника Генерального штабу та командувача операцією Об'єднаних сил.

«І всі ці розділені посади – це якраз наслідок руху в бік НАТО, в бік цивілізованих відносин. Тому посади розділилися. Тепер я як головнокомандувач ЗСУ відповідаю за бойову готовність, за підготовку та за застосування ЗСУ», – сказав Залужний.

Раніше в українській армії повідомили, що вже 303 стандарти Альянсу втілено. За словами Залужного, йдеться про стандарти «в питаннях управління, в питаннях планування, в питаннях підготовки».

Так, це приблизно 20% від усіх стандартів НАТО. Показника у 100% не досягнув жоден його член. За даними «Радіо Свобода», станом на квітень лідерами були Німеччина (91%), Велика Британія (83%), Франція та Норвегія (по 81%).

Проте навіть такий рівень не є необхідним для приєднання до НАТО. Так, серед нових членів Альянсу Чорногорія запровадила приблизно 22% стандартів, Албанія — 29%, а Північна Македонія не виконала навіть 1%.