Іноземні авіакомпанії заборгували Україні 7 млн ​​грн за польоти над Чорний морем - прокуратура

У семи іноземних авіакомпаній виникли заборгованості перед державним підприємством обслуговування повітряного руху України («Украерорух») за використання повітряного простору України, зокрема, над Чорним морем на загальну суму 7 мільйонів гривень.

Про це повідомили у прокуратурі Криму та Севастополя.

Через несплату коштів прокуратура півострова розпочала досудове розслідування за статтею 334 (порушення правил міжнародних польотів) Кримінального кодексу.

Санкція статті передбачає штраф від 3 400 до 17 тисяч гривень або обмеження чи позбавлення волі терміном до п'яти років.

Внаслідок позовів одна з авіакомпаній Об’єднаних Арабських Еміратів у повному обсязі сплатила заборгованість на суму 3,7 млн гривень. Крім того, ще два позови прокуратури автономії були задоволені судом на загальну суму у понад 250 тисяч гривень.

Господарський суд Київської області задовольнив позовну заяву прокурорів до латвійської авіакомпанії Primera Air Nordi. У ній йдеться про стягнення заборгованості за надані їй аеронавігаційні послуги загальною сумою в приблизно 150 тисяч грн. 

У прокуратурі наголошують, що позивання пов’язане з потребою забезпечити стабільність функціонування об’єкту державної власності, що має стратегічне значення для економіки та безпеки України.

Зазначається, що пред’явлення позовів обумовлено необхідністю забезпечити стабільність функціонування об’єкту державної власності, що має стратегічне значення для економіки та безпеки України, необхідності виконання взятих державою на себе обов’язків за Конвенцією про міжнародну цивільну авіацію 1944 року, щодо належного здійснення аеронавігаційного обслуговування повітряних суден та гарантування безпеки повітряного простору.