В Україні ввели графіки аварійних відключень

Сьогодні ввечері, 14 травня, у Києві та в усіх областях України запровадили графіки аварійних відключень електроенергії.

Про це повідомили місцеві обленерго.

Як зазначається, графіки ввели за розпорядженням «Укренерго». Причина — дефіцит потужності внаслідок масованих атак окупантів на енергосистему України та збільшення споживання через прохолодну погоду.

В «Укренерго» згодом уточнили, що вимушені запровадити контрольовані аварійні відключення в усіх регіонах з 21:00 до 24:00.

У компанії Yasno пояснили, що це вимушений захід. Графіків не існує, оскільки відключення не планові й необхідні для термінового балансування енергосистеми.

У Києві відімкнули близько 10% споживачів. На Вінниччині та Сумщині аварійно вимкнули споживачів 1 черги, тоді як на Волині, Івано-Франківщині та Полтавщині — і 1, і 2 черги одночасно. Перевірити свою чергу відключень можна на сайті обленерго свого регіону.

В «Укренерго» додали, що завтра, 15 травня, для промислових споживачів графіки обмеження потужності будуть діяти протягом всієї доби — з 00:00 до 24:00.

Оновлено о 23:07. Очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький пояснив, що раптове введення графіків аварійних відключень увечері 14 травня сталося через різке збільшення споживання електроенергії. Зокрема, це пов’язано з похолоданням. Енергосистемі не вдалося впоратися, тож ввели обмеження для населення.

Він підкреслив, що через масовані російські обстріли енергетичних об’єктів України зараз електроенергії не вистачає. Хоча для великої кількості побутових споживачів це могло відбуватися непомітно, але насправді дефіцит електроенергії в системі відчувається досить давно, сказав Кудрицький.

За його словами, дефіцит можна компенсувати декількома інструментами: передусім це комерційний імпорт. Коли його не вистачає, застосовується аварійна допомога з інших країн. Коли й цього бракує, то обмежують промислових споживачів. І крайнім заходом є обмеження побутових споживачів, тобто населення.

«Сьогодні на фоні певного похолодання відбулося зростання споживання ввечері, особливо різко це сталося близько 21:00. І, відповідно, нам треба було застосувати такі екстрені швидкі заходи для балансування енергосистеми, щоби зберегти контроль над ситуацією», — пояснив Кудрицький.

Він додав, що на підвищення споживання могли вплинути обігрівачі, а також воно завжди зростає ввечері після повернення людей з роботи.

«Але сьогодні просто збільшення споживання було таким, що енергосистема не могла впоратися, не вистачило імпорту, і не вистачило обмеження промисловості, щоб збалансуватись. Тому треба було залучити й населення до цих графіків», — пояснив глава «Укренерго».

За його словами, аварійні відключення торкнулися близько 10% побутових споживачів України. Обмеження збережуться до кінця доби.