Іран взяв на себе всю відповідальність за збиття літака МАУ - МЗС

Іранська сторона взяла на себе всю відповідальність за збиття у січні 2020 року українського літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам усіх жертв незалежно від їхнього громадянства.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін після зустрічі з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом, передає пресслужба МЗС.

Зокрема, заступник міністра зазначив, що у МЗС вітають рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака.

«Вітаємо рішення Ірану взяти на себе всю відповідальність за збиття українського літака, а також готовність забезпечити однаковий розмір компенсації родичам усіх жертв незалежно від їхнього громадянства», - уточнив Єнін.

Заступник глави українського МЗС також підкреслив необхідність неупередженого та об'єктивного розслідування обставин авіакатастрофи та закликав іранську сторону забезпечити доступ до всіх відповідних матеріалів.

«Прогрес у переговорному процесі щодо українського літака сприятиме нормалізації співробітництва з Іраном в усіх сферах», - наголосив Єнін.

Також український дипломат детально поінформував Заріфа про наслідки триваючої російської агресії проти нашої країни, зокрема - мілітаризацію в Азово-Чорноморському регіоні та утиски російської окупаційної адміністрації проти жителів тимчасово окупованого Криму.

Зі свого боку глава МЗС Ірану підтвердив підтримку територіальної цілісності України та непорушності її кордонів. Зокрема, іранський співрозмовник запевнив, що жодна третя країна не впливатиме на політику Ірану щодо України.

Нагадаємо, літак Boeing-737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» розбився уночі 8 січня невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту Імам Хомейні в Тегерані. На борту перебували 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, усі вони загинули. Серед жертв авіакатастрофи — 11 українців.

Спочатку влада Ірану не визнавала факт збиття, але через деякий час підтвердила, що літак помилково збили протиповітряні сили країни.