З України до Польщі намагалися вивезти скрипку Страдіварі

Прикордонники та митники в пункті пропуску «Краківець» зупинили спробу перевезти через українсько-польський кордон скрипку італійського майстра Антоніо Страдіварі.

Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

28-річна уродженка Львова їхала до Польщі легковим автомобілем. Під час заїзду на територію пункту пропуску жінка обрала смугу «зелений коридор» та повідомила, що переміщує особисті речі. Однак автівку скерували на додаткову перевірку. 

Тоді в багажному відділенні оглядова група і виявила скрипку Страдіварі виробництва 1713 року. Музичний інструмент може становити культурну та історичну цінність.

Знахідку вилучили та передали на експертизу.

Це не вперше українські прикордонники знаходять скрипки Страдіварі під час огляду. У квітні 2023 року скрипку знайшли в поромному пункті пропуску «Орлівка»: 40-річний водій мікроавтобуса Mercedes перевозив її разом з іншими речами до Болгарії, за його словами, на прохання товариша.

А вже в липні скрипку майстра виявили в салоні рейсового автобуса в пункті пропуску «Паланка — Маяки— Удобне» на Одещині. А втім, водії та стюардеса заявили, що покинутий музичний інструмент не має власника.