Прем'єр відкинув ідею заборонити телефонні дзвінки російським полоненим

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль відповів на петицію про позбавлення російських полонених права на телефонний зв'язок: він вважає такі телефонні розмови важливими для того, щоб росіяни не боялися здаватися в полон.

Про це йдеться у відповіді на петицію на сайті Кабінету міністрів.

Як раніше повідомлялося, авторка петиції Інна Турова просила уряд призупинити надання полоненим росіянам права на телефонний зв’язок доти, доки рф також не забезпечить можливість українським захисникам регулярно користуватися телефонним зв’язком. Вона стверджувала, що родичі українських оборонців, які зараз розкидані по російських в’язницях, не отримують жодної інформації про них.

Шмигаль у відповідь заявив, що телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними «виконують важливу інформативну функцію, яка надає об’єктивну інформацію росіянам про те, що їм не варто боятися здаватися в полон, оскільки Україна дотримується усіх положень Конвенції та забезпечує належні умови тримання військовополонених».

На його думку, це сприятиме збільшенню кількості військовополонених, що дасть змогу звільнити більше оборонців України, які перебувають у полоні рф.

Прем’єр зазначив, що телефонні розмови надаються згідно з розпорядком дня у час, вільний від роботи, слідчих дій чи участі в судових засіданнях. Адміністрація табору може обмежити тривалість однієї розмови до 15 хвилин.

Шмигаль послався на пункти Женевської конвенції, які передбачають, що військовополоненим дозволено як надсилати, так й одержувати листи й поштові картки.

Також прем’єр згадав коментар Міжнародного комітету Червоного Хреста про те, що це також стосується листування іншими способами, зокрема телефонних дзвінків, відеодзвінків, записаних повідомлень та електронної пошти.