З російської окупації повернули ще 6 українських дітей з їхніми сімʼями

Організація Save Ukraine повернула з російської окупації ще шістьох українських дітей разом з їхніми родинами. Зокрема, дві родини виїхали з окупованих громад Херсонщини.

Про це повідомили в Save Ukraine.

Глава Херсонської ОДА Олександр Прокудін розповів, що додому вдалося повернути сімʼю, котра виховує двох братів, позбавлених батьківського піклування. Хлопчикам 12 та 16 років. 

«Олена (імена змінені з міркувань безпеки, - ред.) з синами жила за 10 км від лінії фронту. Дуже добре памʼятає той ранок, 24 лютого. Тоді в самій нічній сорочці вийшла на ґанок і почула вибухи — дуже злякалася. Збудила хлопців і кілька днів з ними ховалась у сараї від обстрілів. Вже через тиждень село було повністю окуповане», — розповіли в організації.

Два місяці родина нікуди не ходила, вперше виїхала у місто лише в кінці квітня, щоб купити продуктів. Але влітку почалася тотальна фільтрація.

«Приходили співробітники фсб, допитували, щось шукали, примушували віддавати дітей на навчання в російську школу. Тож вибору не було — Олена із синами була вимушена покинути рідну домівку», — розповіли в Save Ukraine.

Також на підконтрольну територію евакуювалася родина з трирічною дівчинкою. 

«Початок повномасштабного вторгнення Марина зустріла в декретній відпустці на руках з однорічною Софійкою. І перші місяці були для сімʼї найважчими, адже на тлі величезного стресу донечка і мама не могли ні їсти, ні спати. російські винищувачі літали над селом на рівні ліній електропередач», — зазначили в організації.

Після цього почалися постійні обшуки: військові заходили у кожен дім і все перевіряли. Населення примушували брати російські паспорти, не дозволяли навіть через блокпост проїхати без них. 

Станом на 17 квітня Save Ukraine вдалося повернути в Україну з росії та окупованих територій 290 дітей.